Start din reise – finn ut mer om din familiehistorie

Å starte en familie er spennende. Det følger så mye med. En konsekvens er ofte at det dukker opp spørsmål om familiens historie. Hvem var farmor? Hvordan så oldefar ut? Hva drev bestefar med? En fin måte å fortelle disse historiene på, er å samle informasjon og bruke denne til å reise gjennom tiden sammen med familien.

finn ut mer om familiehistorie

Her er noen tips for å legge ut på denne spennende reisen:

  1. Minner hjemme. Finn det du måtte ha i hjemmet ditt etter minner fra familien din. Kanskje et gammelt fotoalbum, kanskje en scrapbook eller et bilde på veggen. Alt dette kan si noe om familien og hjelpe deg til å fortelle familiens historie.
  2. Lag et slektstre. Sett opp en oversikt over hvem som var far og mor til hvem, hvem som er søsteren til broren osv. Slik kan du få et solid grunnlag for familiens historie og en ramme å holde deg innenfor når du skal begynne på reisen. For, hvorfor reiste broren til oldefaren din til Amerika og hvorfor ble oldefaren din igjen i Norge? Hvordan gikk det med dem? Har dere fortsatt kontakt med slekten i Amerika? Eller hva skjedde med han eller hun som aldri ble gift? Og, hvem er det du ligner mest på av dem alle?
  3. Bli med i familiekonversasjonen. Om du tar en tur på besøk til en gammel tante eller til en bestemor, så kan du få mange svar på hvor du stammer fra. Hvem var disse menneskene som levde før deg og som hadde samme dna som du? Kanskje har hun en hemmelighet eller to på lur, eller kanskje kan hun fortelle om spennende brev fra Amerika eller ulykkelig kjærlighet for den som aldri ble gift. Kanskje finner du ut at oldefar gikk sammen med Amundsen eller Nansen? Eller kanskje har du adelige aner? Historiene om familien kan være mange og ytterst spennende å ta del i. Det er en reise bakover i en tid som du kanskje ikke visste var der.
  4. Steder og ting. Det er ikke bare i gamle familiealbumer og scrapbøker at du kan finne svar. Du kan også finne gode historier i ting som familien har tatt vare på i generasjoner etter generasjoner. Hva med den gamle amerikakofferten? Er den et tegn på at oldefars bror kom tilbake fra Amerika? Eller kanskje det var noen andre som reiste og kom tilbake? Eller hva med det pene smykket til hun som aldri ble gift? Hvem var det fra?